Rob van der Graaff kamer

De nieuwbouw en de aanpassingen in Groot Zonneoord zijn aanleiding tot een belangrijke aanpassing. Was het zo dat de ruimtes voor vergaderen werde aangeduid met cijfers, vanaf vandaag zullen ze namen van personen krijgen. Een aantal ruimtes zal worden vernoemd naar personen die in verband staan met de geschiedenis van Zonneoord als koloniehuis. Zo wordt de grootste zaal de 'Zr. C.Q.Callenbach- zaal', genoemd naar de directrice die bijna vanaf begin tot eind directrice van Zonneoord was. Andere ruimtes krijgen van namen van een aantal belangrijke Nederlandse vernieuwers in de gezondheidszorg.

Een van die 'Zonneoord-mensen' leeft nog. Het is de heer Rob van der Graaff (73) die in 1959 gedurende zes weken 'koloniekind' was. Hij woonde (en woont) in Rotterdam en zijn onderwijzer vond het belangrijk dat dit 'bleekneusje' uit zijn klas wat zou aansterken. Zo kwam Rob in Zonneoord terecht, verbleef er zes weken en kwam er 3,5 kg aan. Omdat hij het erg naar zijn zin had gehad, verlangde hij regelmatig terug naar die "geweldige tijd". Deze heimwee bracht hem op zijn achttiende jaar voor een kort bezoek weer naar Ede. En vanaf dat moment, is hij tot de sluiting van Zonneoord als 'kindertehuis' hier elk weekend als vrijwilliger actief geweest. Hij reisde dan vanuit Rotterdam naar Ede, nam spullen mee die hij had verzameld en organiseerde inzamelingsacties.

En zo werd de Robbie van weleer Rob en een gewaardeerde "kracht van het huis". Sinds de sluiting van Zonneoord is hij vervolgens elk jaar nog eens komen kijken, nu al 33 jaar lang. Op weg naar de Vierdaagse van Nijmegen "wipt ik even aan om te kijken hoe het er nu uitziet" (op zijn Rotterdams!). Een paar jaar geleden ontmoetten wij de heer Van der Graaff toen hij weer gewoontetetrouw in juli op het Landgoed rondliep. Sindsdien hebben we regelmatig contact met hem.

Op maandag 15 juli heeft hij het bordje met zijn naam geplakt op de ruimte die vanaf nu zijn naam draagt. Het was voor ons een bijzonder en voor hem ontroerend moment!

Theo Dijkstra
Directeur SunnyHome