RSI voorkomen: tips voor op het werk

Hoe voorkom je RSI? Op de minst repetitieve dag van het jaar, 29 februari, en in schrikkeljaren op 28 februari is het Internationale RSI-dag. Een goed moment om stil te staan bij dit veelvoorkomende, vervelende klachtenpatroon, hoe je dit zo goed mogelijk kunt voorkomen, zodat jouw medewerkers langdurig vitaal aan het werk kunnen blijven. Lees verder voor onze tips om RSI-klachten, zoals een muisarm, te voorkomen. 

Ondersteun RSI preventie en behandeling

Herhaalde bewegingen aan loopband veroorzaken RSI ofwel repetitive strain injury

Wat is RSI en hoe ontstaat het?

RSI staat voor repetitive strain injury. Deze afkorting is een breed begrip dat veel verschillende klachten aan nek, bovenrug, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen en/of vingers omvat. Het is een klachtenpatroon dat ontstaat door langdurig bepaalde bewegingen te herhalen en/of lange tijd één houding aan te houden.

RSI voorkomen op de werkplek

RSI ontstaat over het algemeen op het werk. Lang werd RSI in verband gebracht met computerwerk en bestempeld als een muisarm. Nu is een muisarm wel een vorm van RSI, maar er zijn allerlei andere soorten RSI-klachten. Ook komt RSI in veel meer beroepssoorten voor dan alleen kantoorbanen. Mensen van alle leeftijden in vrijwel alle sectoren hebben risico om RSI op te lopen bij bepaalde handelingen en houdingen. Of je nu veel beeldschermwerk doet, lang in de auto zit, of constant dezelfde handelingen uit moet voeren aan een lopende band.

Het is dus belangrijk om op de werkvloer aandacht te besteden aan het tegengaan van RSI. Je wilt tenslotte niet dat de klachten chronisch worden en het ziekteverzuim oploopt. 

Hieronder geven we je een aantal tips die jij en je medewerkers gedurende de werkdag in kunnen zetten om RSI zo goed mogelijk te voorkomen.

Pauzeren en strekken helpt RSI voorkomen

Ergonomische muis helpt RSI voorkomen

Tips om RSI te voorkomen

Ergonomische werkplekken

Zorg voor in hoogte verstelbare bureaus en stoelen in verschillende maten. Op kantoor én de thuiswerkplek. Om die juist te gebruiken, laat je een vakspecialist de stoelen en bureaus correct afstellen. En vul werkplekken waar nodig aan met ergonomische hulpmiddelen als een anti-RSI-muis, polssteunen en laptopstandaards.

Lees ook: het hoe en waarom van een ergonomische werkplek.

Afwisseling

Zitten medewerkers veel stil achter hun computer? Laat hen gedurende de dag afwisselen in houding, bijvoorbeeld via de 20-8-2-regel: 20 minuten zitten, 8 minuten staan, 2 minuten bewegen (bijvoorbeeld even kort lopen of strekken). Krijgen medewerkers te maken met repetitieve handelingen? Rouleer hun taken dan gedurende de dag of week, zodat ze niet te lang één ding hoeven te doen. En vergeet niet meerdere korte pauzes in te lassen, ongeacht het type werk.

Extra tip: ook afwisseling in omgeving kan helpen. Huur bijvoorbeeld eens een unieke vergaderlocatie af, of boek een mooie werkplek in de natuur.

Bedrijfsfitnesszaal want bewegen op het werk helpt RSI voorkomen

Bewegen op het werk

Of het nu een pauze is in de vorm van korte wandeling buiten om een frisse neus te halen of dat je jezelf in het zweet werkt tijdens een stevige fitnesssessie. Bewegen op het werk is altijd goed. Als bedrijf of organisatie kun jij je medewerkers hierin op verschillende manieren ondersteunen. Check onze tips voor het faciliteren van sporten op het werk, regel dat werknemers een fiets van de zaak krijgen of stel hulpmiddelen om te bewegen op de werkplek beschikbaar, zoals deskbikes en bureauloopbanden. Het kan zo simpel zijn en als medewerkers samen bewegen op het werk, is het ook nog eens goed voor de teambuilding!

Zo faciliteert Zonneoord sporten op het werk:

Stress verlagen helpt ook om RSI te voorkomen

Verlaag stress

Stress kan RSI-klachten veroorzaken of verergeren. Help medewerkers een laag stressniveau te hanteren door bijvoorbeeld een stressverlagend groen kantoor te creëren, sporten op het werk ter ontspanning, aan te bieden, hun planning niet te overbelasten, hun werk-privébalans te faciliteren en een luisterend oor te bieden – of dat nu een manager, vertrouwenspersoon of externe professional is. Vitaliteit is een holistisch iets: fysieke, mentale, emotionele, financiële en sociale gezondheid hangen allemaal samen. 

Bij Zonneoord staat vitaliteit stimuleren voorop. Je ziet het op verschillende vlakken terug. [Lees meer over vitaliteit faciliteren op ons landgoed >]

Ondersteun RSI-preventie en -behandeling

RSI is een serieus probleem dat serieus genomen moet worden. Medewerkers kunnen zelf een hoop doen, maar het is ook belangrijk dat jij als werkgever aan RSI-preventie doet of curatieve behandeling faciliteert. Als medewerkers weten welke mogelijkheden jij biedt, zullen ze er zeker gebruik van maken. 

Heeft een medewerker al RSI-klachten (gehad)? Je kunt gelukkig goed van RSI genezen. Toch is het zinvol om alsnog waakzaam te zijn en bovenstaande tips toe te passen, want RSI kan helaas terugkomen. 

Een gezonde werkplek bij Zonneoord

Landgoed Zonneoord is een Kennis- en InnovatieCampus die bedrijven faciliteert die zich hard maken voor een gezondere samenleving. We willen samen uitdagende vragen beantwoorden. Hoe maken we Nederland gezonder? En wat kan innovatie betekenen voor de gezondheid van mensen? Heb jij ook ‘iets’ met gezondheid’, dan nodigen we je van harte uit hier te komen werken en ontmoeten. Wij helpen jou graag jouw vergadering, congres, evenement, workshop, inspiratiesessie, teambuilding of ‘gewoon’ je werkdag bijzonder te maken. Bij ons in Ede komen gezondheid, innovatie, kennis en natuur samen.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Waarom Landgoed Zonneoord?
wat wij voor u kunnen betekenen