Mobiel werken: 3 tips

Mobiel werken is een blijvertje. En daar is reden genoeg voor, want hybride werken levert zowel jou als je medewerkers iets op. De grote vraag: hoe maak jij jouw organisatie op een gezonde manier mobieler? In dit artikel tips: 3 dingen om aan te denken.

Wat is mobiel werken?

Wat is mobiel werken (ook wel: hybride)? Dat is als je medewerkers zelf hun werk laat organiseren en daarbij de mogelijkheid biedt om werken op kantoor en/of  flexwerkplekken en/of vanuit huis. Bied je daar bovenop de optie om flexibele tijden te werken, dan betreft het flexwerken. Bij zowel mobiel werken als flexwerken lopen privé en werk in elkaar over. Faciliteer jij op de juiste manier, dan ervaren medewerkers het prettige gevoel van ‘balans in het leven’. Erken jij de de meerwaarde van gelukkige, gezonde werknemers, dan zijn mobiel werken of flexwerken de ultieme manier van werken voor jouw organisatie. 

Waarom hybride of flexwerken? 

Waarom zijn hybride en flexwerken zulke hot items? Kunnen werken ongeacht je locatie is geen nieuw fenomeen. Maar ja, dat coronavirus… Het is dé reden dat mobiel werken in één klap noodgedwongen normaal en flexwerken gewoner werd.

Inmiddels is duidelijk dat veel medewerkers deze vormen van werken omarmen.Sterker nog: uit onderzoek van het CBS blijkt dat de medewerkerstevredenheid stijgt als zij de vrijheid krijgen voor mobiel werken. En blije medewerkers zijn over het algemeen gezonde medewerkers. Welke organisatie wil dat nou niet? 

Het is dus goed te begrijpen waarom veel bedrijven het hybride werken omarmen. Door de mogelijkheid tot mobiel werken aan te bieden, verkrijg je de loyaliteit van huidige medewerkers. Ook is het een meerwaarde bij het werven van nieuw personeel. En  onderzoek van McKinsey wijst uit dat de productiviteit van medewerkers stijgt. 

Trouwens, wist je dat klanten een bedrijf als innovatief, flexibel en vooruitstrevend zien als die organisatie mobiel werkt? Je laat zien dat je om medewerkers en milieu -want minder filedruk- geeft. 

Gezond mobiel werken

Mobiel werken mogelijk maken, is een goed idee. Gezond mobiel werken mogelijk maken, is beter. Je kunt genoeg ‘harde’ tips terugvinden over praktische dingen die je moet regelen voor mobiel werken. Denk aan telefonie, veilige internetverbindingen en computers. En aan zaken als een mobiel werken-beleid vastleggen, de vorm van leidinggeven aanpassen en extra aandacht voor verbinding en betrokkenheid creëren binnen je bedrijf. 

Je krijgt van ons ‘zachte’ 3 tips - dingen om aan te denken als je wilt dat medewerkers binnen jouw organisatie gezond mobiel werken:

Dynamische werkomgevingTip 1: dynamische werkomgeving 

Creëer een dynamische werkomgeving waar je medewerkers de mogelijkheid hebben om op een afwisselende manier te werken. Dat heeft diverse voordelen: zij kunnen hun taken en werkomgeving afstemmen, waardoor er meer concentratie, creativiteit en productiviteit is. Dat brengt mensen letterlijk in beweging en draagt bij aan de vitaliteit van medewerkers.

Concreet: even in een andere ruimte werken, wandelen, een uurtje sporten. Als jouw medewerkers thuiswerken, hebben zij alle vrijheid voor afwisseling. Ook op kantoor kun je dit regelen. Creëer ruimtes waar medewerkers naar kunnen uitwijken: een stiltecabine, een als woonkamer ingerichte kamer, (binnen)tuin of sportzaal. Zonneoord heeft al die faciliteiten en bied je de optie een kantoor en/of flexwerkwerkplek te huren. 

Ergonomische werkplek met zitbal en stazitbureauTip 2: ergonomische werkplek 

Een ergonomische werkplek. Vanuit de Arbowet ben je verplicht om elke arbeidsplaats in je arbobeleid te betrekken, ook de thuiswerkplek. Maar als jij de gezondheid van je medewerkers echt belangrijk vindt, regel je ook zonder die verplichting een goede werkplek. Want waar je medewerkers ook hun werk verrichten; een goede houding en afwisseling daarvan als zij achter de computer zitten, voorkomt allerlei klachten en uitval.

Concreet: faciliteer zowel op kantoor als voor thuiswerken in bijvoorbeeld een sta-zitbureau, deskbike of voetenbankje. Voor extra info lees je hier over ergonomische werkplekken en de mogelijkheden daarvoor op Landgoed Zonneoord.   

Werkplekken bij Zonneoord in EdeTip 3: branchegenoten in de buurt

Kies voor een kantoor waar medewerkers hun krachten kunnen bundelen met gelijkgestemden. Je ziet het vooral bedrijven in de creatieve sector doen, maar het werkt voor meer partijen: branchegenoten die zich samen ergens vestigen. Buurtgenoten uit dezelfde branche kunnen elkaar aanvullen en versterken.

Concreet: bij Zonneoord dragen we innovatie, nieuwe technologieën, zorg en vitaliteit namelijk een warm hart toe. Op ons landgoed bieden we faciliteiten en vind je bedrijven die daarbij passen. We merken dat dit inspireert en stimuleert.

Mobiel werken bij Zonneoord

Wil jij gezond mobiel werken bij Zonneoord? Stel je vragen of huur een werkplek door contact met ons op te nemen. We helpen je natuurlijk graag.

Waarom Landgoed Zonneoord?
wat wij voor u kunnen betekenen