Het hoe en waarom van een ergonomische werkplek

‘Zitten is het nieuwe roken’ is een vrij baldadige uitspraak. Toch zit er een kern van waarheid in. Lang of verkeerd zitten heeft, zeker op lange termijn, negatieve gevolgen. Des te belangrijker is het om te zorgen voor een ergonomische werkplek, al helemaal in een kantoorsetting waar veel gezeten wordt. Hoe je dat doet? We reiken je hier wat concrete handvatten aan.

Waarom een ergonomische werkomgeving belangrijk is

Te veel of verkeerd zitten levert problemen op. Denk aan RSI-klachten zoals een muisarm, carpaal tunnel syndroom of (chronische) rugpijn. Medewerkers die hier last van krijgen, lopen het risico om uit te vallen. Je ziekteverzuim neemt toe, je moet op zoek naar vervanging en het werk blijft liggen. Dat komt je bedrijf niet ten goede.

Maar nog los van wat het jouw bedrijf oplevert, zijn (fysiek) gezonde medewerkers simpelweg gelukkiger. Waardoor ze met meer goesting aan het werk gaan, tevredener zijn over jou als werkgever en vitaler door het leven gaan. Als echte vernieuwer met hart voor gezondheid zal dat jou als muziek in de oren klinken!

Een ergonomische werkplek: waar let je op

Een werkplek ergonomisch inrichten kan op verschillende manieren. Vaak ligt het er maar net aan de omgeving en aan wat de werknemer nodig heeft. Maar let in ieder geval op de volgende punten:

  • Laat bureaus en stoelen (die het liefst voldoen aan de NEN-EN 1335) voor iedere werknemer op maat afstellen. Zo nemen zij, als ze zitten, altijd juiste houding aan.
  • Schaf waar nodig ergonomische hulpmiddelen aan voor je personeel, zoals een voetenbankje, polssteun, stamat, verticale muis of laptopstandaard.
  • Zorg dat medewerkers kunnen afwisselen in hun werkhouding, bijvoorbeeld met een stabureau of deskbike. Maar denk ook aan een goede afstand tot de koffiemachine of waterkoeler, of de mogelijkheid om onder werktijd te wandelen of sporten.
  • Vergeet factoren zoals licht (daglicht en verlichting), frisse lucht, luchtkwaliteit en temperatuur niet. Ook deze dragen bij aan een gezonde, ergonomische werkplek.
  • Stel als het kan een bedrijfsmasseur of -fysiotherapeut beschikbaar om klachten die toch opduiken te verhelpen.

Ergonomische werkplekken in de natuur

Of het nu om een ergonomische thuiswerkplek gaat of werkplekergonomie op kantoor, er zijn allerlei manieren om een gezonde werkomgeving voor je personeel te faciliteren. Nog een voorbeeld is een kantoorruimte of flexplek huren op een plek waar ergonomie en gezondheid sowieso al belangrijk zijn.

Huur je een vaste kantoorruimte, dan mag je deze naar eigen inzicht inrichten. Werk je op een flexplek, dan neem je plaats in verstelbare bureaustoel, desgewenst achter een stabureau op aanvraag. Hulpmiddelen nodig? De huismeester bestelt ze graag voor je bij. Maar de echte meerwaarde zit ‘m in de omgeving. Zelfs op een perfect afgestelde werkplek is acht uur lang zitten (of staan) namelijk niet gezond. Afwisseling is key. Gelukkig kun je bij Zonneoord tijdens je werkdag...

  • …een wandeling door de natuur maken en je hoofd leegmaken
  • …aan het einde van de dag de fitnessruimte induiken
  • …trainen op onze eigen trimbaan in het bos
  • …halverwege de dag een gezonde lunch nuttigen in het landgoedrestaurant
  • ...brainstormen of vergaderen in een van de zalen of de unieke out-of-the-box-box op het landgoed
  • …even weg van je plek lopen en in de wandelgangen een gesprek aanknopen met een gelijkgestemde bewoner of gast

En zelfs al blijf je op je plek (soms heb je het nou eenmaal druk), dan geniet je alsnog van een uitzicht op het paviljoen en omliggende bos, frisse lucht en een gratis vogelfluitconcert. Gezond en ergonomisch werken was nog nooit zo mooi!

Ook ergonomisch werken bij Zonneoord? Stel je vragen of huur een werkplek door contact met ons op te nemen. We helpen je natuurlijk graag.

Waarom Landgoed Zonneoord?
wat wij voor u kunnen betekenen