5 tips voor wandelen in de natuur rond Zonneoord

Kom jij naar Landgoed Zonneoord voor werk, vergaderen of een evenement en wil je pauzeren in de buitenlucht? Je wandelt zo de Edese natuur in. Ook kun je in je vrije tijd een wandeling maken in ons mooie gebied op de Veluwe. Op deze pagina 5 tips voor wandelen in de natuur rond Zonneoord. 

Landgoed in Ede op de Veluwe

Vanuit de lucht bekeken, ligt ons landgoed net buiten Ede. Zonneoord is ingeklemd tussen het Luntersche Buurtbosch en Edesche Bosch op de Veluwe. Als je aanrijdt en op het landweggetje komt dat naar ons terrein leidt, zie je onze werk-, vergader- en evenementenlocatie nog steeds niet. Maar je bent op de juiste weg. Je vindt ons goed verscholen in het bos en ziet het toegangshek naar de door bomen omzoomde oprijlaan komt pas als je dichtbij bent.

Wandelroutes op Landgoed Zonneoord

Wandelroutes beginnen bij Landgoed Zonneoord eigenlijk zodra je een voet buiten de deur van onze panden zet. Loop een klein stukje van de gebouwen weg en je krijgt de eerste natuurlijke gevormde bospaadjes al in het vizier. Die wandelpaden leiden je als vanzelf rondom de complexen.

Onze huurders zien vanuit hun kantoor regelmatig eekhoorns over boomtakken dartelen, dus houd tijdens je wandeling de boomtoppen in de gaten. Als je geluk hebt, schiet er ook nog eens vliegensvlug een ree voorbij. In de lenteperiode misschien zelfs met jongen! Aan de randen van het bos komt hier en daar agrarisch gebied in beeld en kan het maar zo zijn dat je een haas in het hoge gras ziet scharrelen. 

Waar naartoe wandelen vanaf Zonneoord? 

Wil jij een wat langere wandeling maken? Er zijn een paar plekken waar je vanaf landgoed Zonneoord vrij vlot naartoe kunt wandelen. Als je wilt, kun je de activiteit wandelen met gids boeken. Dan vertelt Geert van Dijk (aan Zonneoord verbonden via KICfit) je van alles over het gebied dat je doorkruist. 

Weids uitzicht vanaf picknickbankje in natuur van landgoed zonneoord Weids uitzicht over weiland dat soms als evenementlocatie wordt gebruikt op Landgoed Zonneoord

Weids uitzicht 

Op een paar minuutjes wandelen achter Landgoed Zonneoord grenst aan het bos een weiland dat je een weidser uitzicht biedt. Loop over het bruggetje of neem plaats op het (picknick)bankje. We organiseren heel af en toe een feestje. Maar meestal kun je rustig genieten van vogelgeluiden en ruisend gras. Schrik niet; de natuurgeluiden worden zo nu en dan onderbroken door een boemeltreintje dat langsrijdt op de nabijgelegen spoorrails.

Wandelen naar het wouterspark op landgoed zonneoord Trimbaan in wouterspark buitenactiviteit tijdens wandelen op landgoed zonneoord

Wouterspark met trimbaan

Op ongeveer 10 minuten wandelen van Landgoed Zonneoord, vind je het Wouterspark. Ooit een recreatieterrein. Nu weilanden met hier en daar een boom, wat bos én… een trimbaan. Voor een extra actieve noot in wandeling balanceer je op de evenwichtsbalken, test je de kracht van je armen aan het hoge rek of maak je een koprol aan de rekstokken. 
Wil je écht buitensporten op de fitnesstoestellen, vraag dan Geert mee op je wandeltocht naar de trimbaan. 

Speciale natuur op SOMA-terrein

Wandel binnendoor over paden en landweggetjes en beland in circa 15 minuten doorstappen op het SOMA-terrein met z’n speciale natuur.

Het is een klein gebied, maar het herbergt veel vogel- en wildsoorten, waaronder een kudde moeflons. Het exotische, kleine, wilde schaap is prachtig om te zien, maar vrij schuw, dus wandel in stilte. De grazer levert een belangrijke bijdrage aan natuurbeheer. De dieren eten gras tussen heideplanten weg en extra verdienste van de moeflon is dat ze ook de grove den eten.

De hoogteverschillen die het SOMA-terrein mede zo interessant maken, zijn ook niet natuurlijk. Ooit was het SOMA College, vakopleiding voor de infra, in Ede gevestigd. Leerlingen van het college leerden graafmachines besturen en bedienen op wat sindsdien bekendstaat als het SOMA-terrein. Je kunt wel raden hoe de aarden wal ontstond. Nadat de school vertrok, is het gebied teruggegeven aan de natuur. En daarvan kun jij nu genieten. 

Via Zonneoord over het Doesburgermolenpad

Wandelen in de directe omgeving kan door het Doesburgermolenpad te volgen dat via Zonneoord loopt. Je kunt deze wandeling verlengen door een combinatie met andere klompenpaden te maken.

Wandelen over klompenpad Doesburgermolenpad bij Landgoed Zonneoord

Waarom Landgoed Zonneoord?
wat wij voor u kunnen betekenen