Bedrijfsfitness en bewegen op het werk: een sport voor de werkgever

Steeds meer werkgevers zien de voordelen van het aanbieden van bedrijfsfitness en de mogelijkheid geven tot bewegen op het werk. Zij maken er een sport van hun werknemers te stimuleren tot werken aan hun gezondheid. Bijvoorbeeld met bedrijfsfitness. Maar er kan meer... In dit artikel ontdek je de voordelen en krijg je tips voor het faciliteren van bedrijfssport.

Wat is bedrijfssport

Bedrijfssport staat in dit artikel voor bewegen op het werk, via het werk, individueel of met collega’s samen. Bewegen en sporten hebben een positief effect op de lichamelijke en mentale gezondheid van je werknemers. Gezonde en vitale werknemers zijn waardevol. Je kunt letterlijk en figuurlijk winst boeken door aandacht voor gezondheid van werknemers. Als werknemers samen sporten en bewegen, ontstaat er ook nog eens meer teamgevoel. Qua voorzieningen kun je zover gaan als je wilt. Voor alle vormen van bedrijfssport geldt: als jij als werkgever het goede voorbeeld geeft, is dat een stimulans voor je werknemers. 

Samen bewegen op het werk

Wil je werknemers de mogelijkheid bieden om samen te bewegen op het werk? Een tafeltennis- of pooltafel is zo neergezet. Wil je meer lichamelijke activiteit faciliteren, dan is het plaatsen van voetbaldoelen of basketbalringen een leuk idee. Of ga een stap verder en richt in je kantoorpand een fitnessruimte in. 

Geen plek voor zulke faciliteiten? Doe gezamenlijk rek- en strekoefeningen tijdens de koffiepauze, eventueel met behulp van een online video. Stimuleer het dagelijks maken van een lunchwandeling. Werknemers én bezoekers op Landgoed Zonneoord maken werknemers graag gebruik van de omliggende natuur. Als werkgever in een stadse omgeving en werknemers die het rondje bedrijventerrein wel hebben gezien, kun je afspraken maken, waardoor tijd is om tijdens de lunch door een nabijgelegen park te wandelen. Misschien zijn daar wel sporttoestellen neergezet, net als op onze trimbaan

Individueel bewegen op het werk

Een zit-stabureau; het is misschien wel de meest eenvoudige manier voor werkgevers om individueel bewegen op het werk mogelijk te maken. Met een in hoogte verstelbaar bureau en zit-stakruk ontstaat een ergonomische werkplek én de stimulans om van houding te wisselen. Bewegen op de werkplek extra bevorderen, doe je door -net als een aantal van onze hurders- een deskbike of zelfs een loopband beschikbaar te stellen voor werknemers. 

Sport via het werk: bedrijfsfitness

Of je nu sport onder werktijd of erna aanbiedt; bedrijfsfitness kost geld. Waarom zou je als werkgever investeren? Omdat bedrijfsfitness jou werknemers met een goede gezondheid oplevert. En die werknemers zijn productiever, ervaren minder snel stress en worden minder snel ziek en duurzaam inzetbaar. Met andere woorden: bedrijfsfitness levert jouw organisatie actieve medewerkers en een lager ziekteverzuim op. Dat is wel wat waard, toch? 

Hoe bedrijfsfitness organiseren?

Bedrijfsfitness kun je, zoals KICfit op Landgoed Zonneoord, organiseren op eigen terrein. Met sportmogelijkheden om de hoek zijn werknemers eerder geneigd er gebruik van te maken, omdat de ‘moeite’ van ernaartoe reizen vervalt. 

Heb jij niet de ruimte daarvoor? Samenwerking zoeken met een nabijgelegen sportschool kan ook. Een andere optie is een abonnement afsluiten voor bedrijfsfitness bij een gespecialiseerd bedrijf. Werknemers krijgen dan toegang tot meerdere locaties en sporten. Voordeel voor jou is dat die bedrijven precies weten hoe je bedrijfsfitness fiscaal voordelig kunt aanbieden. Denk aan gebruikmaking van de werkkostenregeling (WKR).

Voordelen sporten onder werktijd

Het voelt waarschijnlijk gek: sporten onder werktijd aanbieden. Maar werknemers ‘in de baas zijn tijd’ laten sporten heeft voordelen. Zo blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken van de Universiteit van Utrecht. Alleen al het feit dat je de mogelijkheid voor bedrijfssport aanbiedt, wordt gezien als goed werkgeverschap. Je laat zien dat je je bekommert om gezondheid en de balans tussen werk en privé. Bedrijfssport is dus goed voor je imago. Dit geldt voor sporten na en onder werktijd. 

Het voordeel van werknemers toestaan te sporten ónder werktijd, is dat je impliciet vertrouwen uitspreekt. Er ontstaat wederkerigheid: stel jij je flexibel op als het gaat om werk- en sporttijden, dan doen zij dat ook. Kortom, sporten onder werktijd heeft een extra positief effect op de werkgever-/werknemersrelatie.

Werk- en vergaderlocatie met sportfaciliteiten

Waarom wij als werk- en vergaderlocatie het onderwerp ‘sport voor werknemer’ aanhalen? Zonneoord staat voor gezondheid; het is een centraal thema op ons landgoed. De gebouwen op ons landgoed in Ede huisvesten organisaties die ieder op hun eigen wijze waarde hechten aan en bijdragen aan een gezonde(re) samenleving. Dat wij deze werkgevers de mogelijkheid bieden om hun werknemers aan hun gezondheid en vitaliteit te laten werken door sporten en bewegen tijdens het werk te faciliteren, is voor ons vanzelfsprekend. Het delen van tips op dit gebied met jou is dat ook. 

Sporten op Landgoed Zonneoord

Benieuwd naar de sportfaciliteiten bij KICfit, de trimbaan of mogelijkheden om te bewegen in de natuur rondom ons landgoed? Weten hoe wij bedrijfsfitness organiseren met werkgevers en voor werknemers? Neem gerust contact contact op. 

 

Waarom Landgoed Zonneoord?
wat wij voor u kunnen betekenen