Zo maak je je kantoor zo gezond mogelijk

Natuurlijk willen we allemaal goed ons werk kunnen doen en tegelijkertijd goed voor onszelf zorgen. Een gezond kantoor kan daarbij niet ontbreken. Wij geven tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw uren op kantoor zo gezond mogelijk doorkomt. En stuur ze gerust door naar je leidinggevende als jij zelf niet de leiding hebt over de opzet van jullie kantoor.

WELL

In dit artikel zoomen we in op de onderdelen van WELL: het International WELL Building Institute. In hun WELL Building Standard geven zij uitleg en tips hoe je je werkomgeving zo gezond mogelijk kunt maken. Ze kijken hierbij naar de volgende onderdelen: mentaal welzijn, community, beweging, water, voeding, lucht, licht, geluid, temperatuurregeling, materialen en innovatie.

Mentaal welzijn & Community

Als jij je fijn voelt op je werkplek, voel je je automatisch beter. Hier kun je voor zorgen door zowel te bouwen aan de community, bijvoorbeeld door zo nu en dan een teambuildingactiviteit te plannen, als door te focussen op de binnenwereld van collega’s.

Zorgen voor jezelf en elkaar

Lijkt iemand zich even niet zo goed te voelen? Vraag dan hoe het gaat. Misschien is er niets aan de hand of wil diegene er niets over kwijt, maar het is altijd fijn als je merkt dat er mensen naar je omkijken. Letten op elkaar draagt bij aan het communitygevoel.
Wat ook goed werkt voor het krijgen van een rustig brein is de natuur. Een groot deel van onze huurders, gasten en medewerkers lopen dan ook tussen de middag een rondje in de prachtige natuur. Dat geeft rust en zo is het hoofd in de middag weer klaar voor nieuwe indrukken.

Beweging

Je kent het gezegde vast al wel: zitten is het nieuwe roken. En hoe lekker het ook is om de hele dag op je stoel te zitten en alles binnen handbereik te hebben, gezond is het niet. Je hebt meer kans op ziekten en zelfs de sterkte van je botten gaat erop achteruit als je de hele dag zit. Tijd voor beweging dus!

Motiveer mensen om te bewegen

Probeer met handigheidjes mensen in beweging te krijgen. Dit kun je zelf doen door een zit/stabureau aan te schaffen of bijvoorbeeld door geen kan water op je bureau te zetten, maar een glas. Zo moet je iedere keer dat het glas leeg is, even lopen om hem bij te vullen. Op deze manier kun je meer dingen verzinnen. Op Zonneoord zijn de toiletten bijvoorbeeld op een andere verdieping dan de koffie. Zo moeten mensen voor hun basisbehoefte hoe dan ook meerdere keren per dag de trap pakken. Nog een stapje verder gaan, kan ook. Zo hebben wij een eigen bedrijfsfitness en organiseren we sportmomenten om mensen extra te motiveren meer te bewegen.

Water & voeding

In Nederland is het verzorgen van gezond water gelukkig makkelijk. We kunnen het gewoon uit de kraan halen. Het is wel de kunst om dat aantrekkelijk te maken. Zorg bijvoorbeeld voor fruit dat erin gedaan kan worden voor een extra smaakje.

Maak gezond aantrekkelijk

En ook het gezonde eten mag wat meer aandacht krijgen dan het ongezonde eten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in de kantine de gezonde snacks goedkoper te maken dan de ongezonde of de ongezonde zelfs helemaal weg te laten. Op Zonneoord wordt iedere werkdag een gezonde en verse lunch verzorgd, zodat we in de middag weer vol energie door kunnen.

Lucht, licht & geluid

Het is natuurlijk van belang dat de lucht waarin gewerkt wordt, schoon is. Er wordt niet gerookt binnen en ook de ventilatie is in orde. Zo kunnen de medewerkers vol energie aan het werk. Licht is ook belangrijk. Het liefst heb je daglicht in je kantoor, zodat je biologische klok zijn werk kan doen en jou door de dag heen van voldoende energie kan voorzien. En dan hebben we nog geluid. Je wil natuurlijk dat iedereen zich goed kan concentreren en het werk kan verzetten dat gedaan moet worden, daarom is het belangrijk dat het daar stil genoeg voor is.

Natuurlucht, -licht en -geluiden rond Zonneoord

Rond Zonneoord hebben we geluid waar de mens juist blij van wordt: de geluiden van de natuur. Door in de pauze even naar buiten te gaan, word je rustig door het zingen van de vogels en de bladeren die knisperen onder je schoenen. Ook het natuurlijke licht is fijn en de lucht is hier, midden in de natuur, zuiver.

Temperatuurregeling & materialen

De temperatuur op een kantoor goed regelen is belangrijk, maar kan nog best lastig zijn. Iedereen heeft immers andere voorkeuren. De ene werknemer heeft het gauw koud en de andere juist snel warm. Een goed gemiddelde vinden is de kunst. Met ruimtes werken waar de temperatuur apart te bedienen is, is ook een goede oplossing. Zo kunnen mensen het naar eigen wens aanpassen en ben je gelijk een stukje duurzamer bezig, omdat er minder warmte verloren gaat.
Zorg bij het uitzoeken van materialen ook dat het fijn werkt en ze van voldoende kwaliteit zijn. Zo zitten er vanzelfsprekend geen gevaarlijke stoffen in de kunststof van het gebouw.

Natuurlijke materialen

De natuur naar binnen halen, is altijd een goed idee. Op Zonneoord laten we graag een beetje van de natuur die buiten te vinden is, ook naar binnen komen.

Innovatie

Een kantoor is op zijn gezondst als aan alle onderdelen in dit artikel is gedacht. Door deze lijst er zo nu en dan weer eens bij te pakken, weet je wat je (bedrijf) nog te doen staat en waar er nog verbetering mogelijk is.

Wil je het sowieso goed geregeld hebben? Dan is een kantoor bij ons huren natuurlijk een hele goede optie.

Waarom Landgoed Zonneoord?
wat wij voor u kunnen betekenen