4 tips om effectief te brainstormen

Brainstormen is een doeltreffende en innoverende manier om nieuwe ideeën op te doen en tot nieuwe inzichten te komen. Dat weet jij natuurlijk allang, vandaar dat jij een brainstormsessie op de planning hebt staan.

Maar wat is dat brainstormen nu onderaan de streep waard als je het niet zo effectief mogelijk aanpakt? Het kan makkelijk zijn de kluts kwijt te raken tijdens zo’n energieke sessie, en het zou zonde zijn om al die creativiteit en energie te verspillen. Daarom geven we je een aantal tips om je brainstormsessie bij Zonneoord zo soepel mogelijk te laten verlopen en er écht uit te halen wat erin zit.

Tips voor effectief brainstormen

Brainstormtip 1: gooi alles op een hoop

Dan bedoelen we natuurlijk jullie ideeën. In eerste instantie… Het mooie van brainstormen is namelijk dat er – als het goed is – van alles loskomt. En dat is precies wat je nodig hebt, dus laat al die opborrelende ideeën gewoon de vrije loop. Haal alle input die je maar op kunt halen op. Eerst van alles roepen en op een hoop bij elkaar gooien. Het schrappen, uitpluizen en kritische vragen stellen komt later wel.
Je kunt deze tip - in tweede instantie -  ook letterlijk nemen. Doe eens gek! Gooi al jullie notitieblokken op een hoop en pak er dan allemaal willekeurig eentje om voort te borduren op de ideeën die er al in staan. Bouw de kamer om en zet alles in het midden voor een change of scenery (wel achteraf alles netjes terugzetten uiteraard). Of ga met elkaar op een hoop liggen. Brainstorm en teambuilding tegelijk! Juist dit soort out-of-the-box oefeningen leveren vaak creatieve ideeën op. Soms ludiek, soms verrassend effectief.

Brainstormtip 2: stel een diverse groep samen

Het is goed om niet alleen maar met mensen uit hetzelfde team of uit dezelfde laag van de organisatie te brainstormen. Maak er een mooie mix van. Iedereen kijkt weer anders tegen het vraagstuk aan. Wie weet hebben anderen een verrassende invalshoek en ideeën waar jij nooit op zouden zijn gekomen, en vice versa.
Let wel: maak je groep niet te groot. Als tientallen mensen door elkaar gaan roepen, wordt het een kakofonie en schiet je niets op. Probeer een aantal aan te houden waarbij ieders stem gehoord wordt en er ruimte is om met elkaar te sparren. Op ons Landgoed vind je een aantal kleinere ruimtes waar jij en je kleine club comfortabel kunnen brainstormen. 

Brainstormtip 3: las voldoende pauzes in

Als je lang achter elkaar met hetzelfde bezig bent, word je brein moe. Hoe graag je dan ook wilt, het gaat gewoon niet meer. Daarom is het belangrijk om regelmatig een pauze in te lassen. Even een stapje terug doen van de vraag. Maak gebruik van onze catering, laat lunchpakketten brengen en maak een korte wandeling door de natuur van ons landgoed om een frisse neus te halen. Ga lunchen in het Landgoedrestaurant voor een gezonde dosis brainfood. Houd je desnoods even bezig met een ander werkgerelateerd onderwerp. Of breek de brainstorm af en plan een nieuwe sessie in. Daar is helemaal niets mis mee, sterker nog: een nachtje erover slapen doet vaak wonderen.

Brainstormtip 4: kies de juiste ruimte

Je omgeving heeft veel invloed op je brein. Waar je brainstormt, bepaalt dus ook in hoge mate of de stroom der ideeën op gang komt (en aanhoudt) of stokt. Kies dus een inspirerende plek om je brainstormsessie te houden. Eén waar je in alle rust je creativiteit de vrije loop kunt laten. Zo vind je op Landgoed Zonneoord een plek waar je -letterlijk- gemotiveerd wordt om out-of-the-box te denken. Waar je binnen én buiten kunt brainstormen, middenin de natuur. Waar je dan ook inspiratie uit die natuur haalt.

Waar vind je een een brainstormlocatie waar kennis, innovatie, gezondheid en natuur samenkomen? Waar je gelijkgestemden tegenkomt in de wandelgangen? Ons landgoed herbergt een grote variëteit aan vergaderlocaties. Zo kun jij een plek kiezen die bij jouw sessie past.

Waarom Landgoed Zonneoord?
wat wij voor u kunnen betekenen