Volop lente op Landgoed Zonneoord

De natuur op de Veluwe en dus rondom onze werk- en vergaderlocatie komt weer tot leven – letterlijk en figuurlijk. De gewassen bloeien op en de dieren krijgen jongen. 

Natuur in volle bloei

Zo in het begin van de lente kun je het je bijna niet voorstellen, maar over een tijdje staat de natuur op ons landgoed in volle bloei. Eerst kleurt het landschap in de lente langzaamaan weer groen. Een visuele verademing na de grijzere wintermaanden. 

Qua bloei wordt het startsignaal gegeven door de krentenboompjes, die als eerste bloesem tevoorschijn toveren. Zomereiken in onze oude eikenbossen doen om de twee tot vijf jaar mee aan de bloeiperiode mee. In mei krijgen zij ‘katjes’. Die groeien later uit tot eikels. In het Wouterspark vind je grove dennen. Aan hun takken verschijnen in mei en juni lichtgele (mannelijke bomen) of donkerrode (vrouwelijke bomen) knopjes. Daaruit komen uiteindelijk dennenappels voort. 

Wist je dat... grove dennen pas na 30 à 70 jaar voor het eerst bloeien?

Houd in de bossen op ons landgoed ook je ogen open voor de gele ‘katjes’ van de ruwe berken, de witte bloesem van de hulstbomen en de knoppen van de beuken. Die laten zich tussen eind maart en begin mei zien.

Soms heeft de natuur een helpende hand nodig. Daarom zaaiden we tussen paviljoen B en D een bijenmix in. Zodra deze kruiden en bloemen beginnen te groeien en bloeien, komen daarop bijen en vlinders af. Ook voeren we maaisel af om grond te verschralen en wordt er hard gewerkt om de invasieve Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Zo bevorderen we de biodiversiteit (op de lange termijn).

Een levendige tijd voor dieren

Ook voor de dieren op Landgoed Zonneoord is de lente een levendige tijd. De boommarters krijgen tussen eind maart en begin mei jongen. Als zij vijf weken jong zijn, gaan ze al de buitenwereld verkennen. In die periode komen ook de moeders vaker uit hun hol in de bomen; zij zoeken voedsel voor hun kleintjes.

De dassen in de burchten op het SOMA-terrein komen eerder en vaker naar buiten nu het kwik stijgt. De jongen die zij in februari kregen, zijn vanaf april soms bij de opening van het nest te zien. Wel alleen in de avond; dassen zijn nachtdieren. 

In het voorjaar gebeurt er bovendien van alles in de sprongen (groepen reeën). In mei en juni worden reekalfjes geboren. De oudere bokkalfjes en jonge bokken gaan ‘zwerven’; ze verlaten hun sprong en gaan op zoek naar een eigen gebied. Daarnaast verliezen de reeën in de lente hun gewei. Ook de moeflons krijgen in deze periode gezinsuitbreiding: moeflonslammeren worden in april en mei geboren, met per worp meestal één of soms twee lammetjes.

Tip - Kennismaken met de dieren? Geniet dan stilletjes van de natuur. Wie weet …

Vanaf het voorjaar zwelt het gratis vogelfluitconcert op het landgoed weer aan. De bosuilen, sperwers, staartmezen en spechten die hier wonen, krijgen allemaal rond april jongen. Deze verblijven nog enkele weken in het nest voor ze uitvliegen. Kijk dus af en toe omhoog tijdens je wandeling en wie weet spot je een nest in een van de takken of boomstammen.

Opgepast – buizerds verdedigen hun jongen fel!

De lente beleven

Ben je in de lente op ons landgoed voor een vergadering, workshop, congres, brainstormsessie, heidag, teambuilding of ander evenement? Of bevindt jouw kantoor zich op ons landgoed of huur je een flexwerkplek? Tip: maak tijd om de kronkelende wandelpaden te volgen; wie weet welke dieren je tegenkomt! Van de natuur die tot leven komt, zul je sowieso genieten. Pluk de dag, kom langs om de lente te beleven!

Waarom Landgoed Zonneoord?
wat wij voor u kunnen betekenen